Wieczorne bieganie powoduje, ze nieco dłużej organizm korzysta z węglowodanów, jako źródła energii, niż ma to miejsce na czczo. Oczywiscie jest to zalezne rowniez od ogolnej podazy wegli/bialek/tluszczu, czyli krotko mowiac-diety.
Część osób próbujących kształtować sylwetkę szuka na różny sposób możliwości, co tu można zrobić, aby oszukać system i znaleźć prostą drogę do kształtowania sylwetki. Niestety droga ta zawsze wymaga wielu zakrętów, poświęcenia czasu, pracy i pieniędzy. To, co jest dobre w celu zmiany sylwetki, zostało już odkryte, więc nie ma sensu poszukiwać [...]
Zrzucenie brzucha, czyli redukcja tkanki tłuszczowej jest jednym z głównych celów osób trenujących na siłowni, jak również i tych, które nie trenują. Jednak ta druga grupa raczej nic w tym kierunku nie osiągnie. Są bowiem pewne podstawy, bez których nie da się kształtować sylwetki. Jest to przede wszystkim: 1. Dobrze dobrany trening siłowy. Nasze [...]
5-6 razy jedź na dzień , niedostyta , dużo białka węglowodanów ,czyli pierś z kurczaka , ryby , ryż i makarony do tego warzywa i troche owoców , nie zadużo bo mają sporo cukru. z takimi radami to mozesz kolegom ze szkoly imponować. ilosc posilkow nie ma znaczenia, wazny jest bilans i BTW, dlaczego ma nie jesc do syta? kto powiedzial ze syty [...]
Przede wszystkim podstawą dobrze zbilansowanej diety powinny być pełnowartościowe posiłki bazujące na białku, tłuszczach i węglowodanach, a nie masło orzechowe na noc. Wśród zalecanych źródeł składników odżywczych, z których możemy komponować posiłki, warto wyróżnić następujące źródła: 1. Białka: [...]
Jeśli naprawdę chcesz spalać tłuszcz maksymalnie chroniąc mięśnie, rób aeroby osobno a nie zaraz po treningu siłowym Najlepszą ochroną w trakcie treningu siłowego są węglowodany, czyli np. mocno rozcieńczone carbo. Mając do dyspozycji wegle organizm nie sięgnie do białek jako do źródła energii Nigdy nie jest tak że cokolwiek służy do jednego [...]
Proponuję zacząć po kolei i metodycznie. Oblicz swoje zapotrzebowanie kcal, korzystając z tego wzoru: http://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne%2C_sk%C5%82._prod._%C5%BCywno%C5%9Bciowych%2C_%25_bf-t276436.html Zacznij od tej ilości kcal, która Ci wyjdzie, rozłożonej na przynajmniej 5 posiłków. Niech to będą wartościowe źródła makroskładników a [...]
Proponuję zacząć po kolei i metodycznie. Oblicz swoje zapotrzebowanie kcal, korzystając z tego wzoru: http://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne%2C_sk%C5%82._prod._%C5%BCywno%C5%9Bciowych%2C_%25_bf-t276436.html Zacznij od tej ilości kcal, która Ci wyjdzie, rozłożonej na przynajmniej 5 posiłków. Niech to będą wartościowe źródła makroskładników a [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, są to różnorodne substancje, najczęściej pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego. W skład błonnika wchodzi mieszanka polisacharydów i niepolisacharydów w postaci: - celulozy, - hemicelulozy, - pektyn, - gum, - śluzów, - linginy, - kutyny. Ma on istotne znaczenie dla [...]
Proces rozwoju tkanki mięśniowej jest niezwykle żmudny i trudny. Każdy by chciał żeby przybierane kilogramy stanowiły suchą masę mięśniową bez grama tkanki tłuszczowej. Co zrobić żeby podczas masy zbudować jak najwięcej mięśni z jak najmniejszym przyrostem tkanki tłuszczowej? /SFD/2016/11/22/02eade52b50a43c397d5fa0b69a2c05f.jpg Po pierwsze: [...]
Płatki owsiane z mlekiem nie są dokońca dobrym pomysłem na pełnowartościowy posiłek. Po pierwsze wszystkie składniki których używasz są prawdopodobnie wysoce przetworzonymi produktami. Biorąc pod uwagę nasz obecny sty życia, większość z nas w produkty spożywcze zaopatruje się w super marketach, przykładowy posiłęk prawdopodobnie jest złożony z [...]
Płatki owsiane z mlekiem i białym serem nie są dokońca dobrym pomysłem na pełnowartościowy posiłek. Po pierwsze wszystkie składniki których używasz są prawdopodobnie wysoce przetworzonymi produktami. Biorąc pod uwagę nasz obecny sty życia, większość z nas w produkty spożywcze zaopatruje się w super marketach, przykładowy posiłęk prawdopodobnie [...]
Zastanawiając się nad budową naszej masy mięśniowej lub redukcją tkanki tłuszczowej, pierwsze co przychodzi nam do głowy, to trening dostosowany pod określony przez nas cel. Wiele lat temu przyjęło się, że w czasie budowania masy mięśniowej wykonywać należy od 6 do 12 powtórzeń na dane partie mięśniowe. Z kolei w czasie, gdy naszym celem jest [...]
Płatki owsiane z mlekiem nie są dokońca dobrym pomysłem na pełnowartościowy posiłek. Po pierwsze wszystkie składniki których używasz są prawdopodobnie wysoce przetworzonymi produktami. Biorąc pod uwagę nasz obecny sty życia, większość z nas w produkty spożywcze zaopatruje się w super marketach, przykładowy posiłęk prawdopodobnie jest złożony z [...]
Dieta redukcyjna polega na jedzeniu, a nie na głodówce. Jest to dość istotne i warto mieć to na uwadze. Twoje wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego są błędne. Zapotrzebowanie kaloryczne to zupełnie co innego niż BMR. Wartość BMR oznacza ilość kcal niezbędną do życia i funkcjonowania naszego organizmu, bez jakiegokolwiek ruchu. Ty z kolei [...]
Stosując się do zaleceń zbilansowanej diety, pamiętać powinniśmy o tym, że źródła składników odżywczych dobierane były jak najlepszej jakości. Istotne również jest to, żeby odpowiednio urozmaicać naszą dietę. Warto stosować nie tylko ryż, czy kaszę, ale również płatki zbożowe, ziemniaki, bataty, dobrej jakości pieczywo, czy makarony. Makaron jest [...]
Jajka są jednymi z najlepszych źródeł białka i tłuszczów. Poza tym są one również bardzo dużą skarbnicą witamin i składników mineralnych. To, w jaki sposób przygotujesz je w swojej diecie, nie jest istotne. Możesz to robić w taki sposób, jaki Ci odpowiada. Ważne, żeby ich nie przegotować lub nie smażyć zbyt długo. Warto jeść np.: - na miękko, - [...]
Ja bym się w pierwszej kolejności przyglądnął poniższym zagadnieniom: 1. Czy dieta dostarcza wystarczającej ilości kalorii? 2. Czy dieta dostarcza odpowiednich ilości mikroelementów? Czy są wyraźne niedobory witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych? Czasem mamy do czynienia z głodem utajonym, gdzie mimo dostarczenia wystarczającej ilości kalorii, [...]
Jak na razie diety jeszcze nie wrzucałeś. Do tego dojdziemy. Zacznij redukcję od 2600kcal. Podziel to na 2g białka, 1g tłuszczów i reszta kalorii z węglowodanów. Tutaj masz zalecane źródła z jakich należy komponować posiłki: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO,_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html [...]